Hoppa till sidans innehåll

Lägesrapport Coronaviruset och Idrotten

18 MAR 2020 19:32
"Idrottsrörelsen är för närvarande i ett mycket utsatt läge med anledning av den pågående krisen med coronaviruset" skriver Stefan Bergh i RF/SISU:s senaste nyhetsbrev. Man arbetar intensivt med denna fråga och informerar löpande om läget på rf.se.
  • Skapad: 18 MAR 2020 19:32

Ekonomiska konsekvenser för idrottsrörelsen

Med anledning av coronaviruset arbetar RF med att se över vilka ekonomiska konsekvenser som drabbar idrotten. Detta kommer sedan användas för att komma överens med regeringen huruvida IF, SF, SDF och ligaorganisationer kan få ekonomisk kompensation.

Efter regeringens beslut i förra veckan om förbud att arrangera evenemang med 500 personer eller fler, gjorde RF en förfrågan till samtliga SF om hur deras ekonomi påverkas av detta. Efter inkomna svar lämnades en sammanställning till kulturdepartementet den 18 mars. Under kommande tre veckor ska ett mer omfattande underlag arbetas fram. 

 

Vad händer med LOK-stödet när aktiviteter ställs in?

Den 16 mars fattades beslutet i Riksidrottsstyrelsen att "utbetalningar av LOK-stöd inte kommer att minska för att det registreras färre aktiviteter." En modell för fyllnadsutbetalning av LOK-stöd kommer tas fram för att kompensera för uteblivna aktiviteter. Totalsumman 2020 blir lika stor som 2019.

 

Skatter och avgifter

Regeringen har meddelat att företag och ideella föreningar som har en skatt att betala och som fått tillfälliga betalningsproblem kan söka anstånd med betalning hos Skatteverket. Allt för att underlätta lite föreningar och förbund. Anstånd kan fås med betalning av arbetsgivaravgifter, preliminärskatt på lön och mervärdesskatt som redovisas månadsvis eller kvartalsvis.

 

Digitala årsmöten

RF arbetar med att kunna erbjuda SF möjligheter till digitala årsmöten. Så fort som möjligt ska denna tjänst vara aktiverad och det kommer finnas utbildade kontaktpersoner på RF/SISU som stöttar SF vid genomförande av årsmöte.

 

Korttidspermitteringar och andra arbetsgivarfrågor

"I regeringens åtgärdspaket för svenska företag ingår bland annat korttidspermittering. Arbetsgivaralliansen undersöker för närvarande vad som gäller för idrottsföreningar i denna fråga. Permitteringsreglerna är kopplade till arbetsmarknadens parter för idrottsrörelsens kollektivavtal och samtal pågår om hur detta ska hanteras."

På denna sida https://www.rf.se/omriksidrottsforbundet/Kontakt/Nyhetsbrev/ hittar ni en länk för att prenumerera på RF/SISU:s nyhetsbrev. Vi gör vårt bästa för att hålla er uppdaterade!

Skribent: Karolina Ivarsson
E-post: Adressen Gömd

Instagram: @tugofwarsweden

Facebook: @SvenskDragkamp

 

Twif

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Svenska Dragkampförbundet
Vallersviksvägen 3
439 61 Frillesås

Besöksadress:
Vallersviksvägen 3
439 61 Frillesås

Kontakt:
Tel: +46703630986
E-post: anders.andersson@sve...

Se all info