Möt Carolina Hägerdal

Det är många som är med i dragkampsfamiljen utan att själv träna och tävla. En av dessa är Carolina Hägerdal. Hon är Sekreteriatsbas, vilket innebär att det är hon som har ansvaret över sekreteriatsgruppen. Här berättar hon om hur det är!

Sekreteriatsgruppen består av licensierade funktionärer. För att bli licensierad funktionär behöver man gå en utbildning. Rollen som licensierad funktionär innebär att man är ansvarig för att resultat och varningar blir rätt under tävlingsdagen. Man arbetar med ett program som kallas WARP, SDF:s program för invägning och tävling. Ca. 2 funktionärer är utbildade på en vanlig tävling. Resten är voluntärer som hjälper till att ta tid på dragen och notera vilka som vinner. Carolina berättar mer nedan. 

 

Berätta lite om dig själv! 

Jag heter Carolina och bor i Växjö. Till vardags jobbar jag som handläggare på länsstyrelsen. Sedan några år tillbaka har jag en trädgård och har succesivt börjat intressera mig för trädgårdsarbete. Till våren har jag planer på att anlägga en liten köksträdgård. Eftersom jag sitter inne på ett kontor hela dagarna går jag gärna ut i naturen på lediga stunder. Jag är även intresserad av kultur som resor, litteratur och brittiska kostymdramer. Jag är även ledamot i Svenska Dragkampförbundets styrelse och har varit det sedan 2016.

 

Hur kom du i kontakt med dragkamp? Vad var det som gjorde att du fastnade?

Några kompisar började med dragkamp 1996. Då jag trodde att det var en plojgrej. Så småningom fattade jag att det var allvar och tittade på en tävling i Hovmantorp 1997. Veckan efter var jag med på en träning. Jag tyckte inte att det var särskilt roligt första gången men tänkte att jag skulle ge det en andra chans. Därefter fastnade jag tränade till och från i ca 10 år.

Jag fastnade för den goda gemenskapen, den fysiska utmaningen och att man är utomhus. Vi var ett glatt gäng nybörjare som trodde att vi kunde vinna efter några månaders träning men vi åkte på däng nästan varje match. Skam den som ger sig. Efter några års träning vann vi mer och mer medan andra lag fick åket på däng.

 

Varför valde du att utbilda dig till funktionär?

2014 ringde Stefan Klinthäll och undrade om jag kunde tänka mig att hjälpa till i sekreteriatet på VM i Malmö 2016. Ja, det kan jag väl, svarade jag. Några månader senare var det dags att engagera sig mer för att hinna lära sig allt innan VM. Jag gick sekreteriatskursen 2014 och sedan har det bara rullat på.

 

Vad gör du på en vanlig tävlingsdag? Hur många tävlingar är du med på under ett år?

Först ska tävlingen göras klar i WARP, dragkampens datorsystem för lag och tävlingar, och alla protokoll skrivas ut. Sedan är det lite praktiska bestyr som att plocka fram tidtagarur, pennor, fördela arbetsuppgifter och visa volontärer hur man fyller i protokoll. Under tävlingen följer jag antingen en bana eller går bakom och följer upp resultaten och jämför med domarlapparna för att kontrollera att reslutaten ska bli rätt. Samtliga resultat ska kontinuerligt dokumenteras i ett en excelfil under dagen. Jag brukar vara med på de flesta tävlingarna.

 

Vad är det roligaste med att vara funktionär på tävlingar? Är det något som är mindre roligt?

Det roligaste är att träffa alla människor och att vi har en bra gemenskap i sekreteriatet. Sedan tycker jag genuint om dragkamp. Det tråkiga är långa resor men ju fler vi blir, dessto kortare resor.

 

Är du som läser intresserad av att bli en del av dragkampsfamiljen? Den 22 april är det dags för Domar- och funktionärsutbildning, där Carolina är en av de som håller i utbildningen. Du hittar inbjudan här!