Ett litet men laddat landslag!

När det för drygt en månad sedan blev klart att det blir ett VM 2021 i Baskien började förbundskaptenerna genast planera vägen fram till VM för landslaget.

Sportchef Henrik Törnblom berättar att truppen hade börjat formas redan i maj, med en stomme som funnits med sedan två år tillbaka, samt några nytillskott som klättrat upp från U23.

– På grund av Coronapandemin är det en extremt liten trupp som tagits ut, 10 damer och 10 herrar i nuläget. Risken för smittspridning ökar ju fler personer som reser, och de restriktioner som råder på VM innebär bland annat att antalet personer på banan per viktklass är begränsat. De ungdomar och utvecklingsdragare som tyvärr inte får chansen detta år kommer förhoppningsvis kunna integreras i truppen till nästa år. Det finns en tanke att anordna ett läger för just den gruppen och på så sätt motivera till fortsatt träning och utveckling, säger Törnblom.

På VM kommer Sverige delta i viktklasserna Dam 540, Herr 640 och Mix 580 där förhoppningen är att kvala in till World Games. Det kommer hållas 4 till 5 samlingar med hela truppen och den första tog plats i Enköping den 3-4 juli. Truppen delades då upp damer och herrar för sig så att de fick varsin dag med dragträning, mental coachning och kostföreläsning.

Att vi delade upp truppen den första samlingen var väldigt uppskattat av både dragare och ledare förklarar Törnblom. Det är svårt att hinna med att lägga lika mycket fokus på alla när det är en hel trupp så därför valde vi att köra damer och herrar för sig. Vi kunde lägga mer tid på individen med personliga samtal för att lyfta fram styrkor och egenskaper som gynnar laget som helhet. Individens ansvar för att följa de mål som laget har satt upp är ännu viktigare nu i en liten trupp och de eventuella svagheter som finns behöver identifieras för att kunna hanteras i pressade situationer.

Väl på plats i Baskien kommer landslaget bo ensamma på ett hotell. De åker med buss till och från tävlingsplatsen och får bara vistas på anvisad plats.

– Vi kommer befinna oss i en egen bubbla och får röra oss ytterst begränsat. Det som påverkar truppen mest är nog att inte kunna planera sin kost fullt ut när vi väl kommit fram. Frukost och middag får vi på hotellet och en lunchpåse som matsäck. Det är därför extra viktigt att varje individ har koll på sin vikt inför invägningen och vet hur kroppen reagerar på de kosttillskott som vi har med oss, berättar Törnblom.

Som nämnts ovan är målet att kvala in till World Games i samtliga viktklasser, alltså placering topp 6. I Herr 640 är även målet att växla upp från tidigare år och ta sig till semifinal. Damlaget är en helt ny grupp i sammansättningen fastän de flesta känner varandra sen innan. Mix-laget kommer sättas ihop längre fram då i princip alla har förutsättningar att kunna platsa där. De avslutande lägren kommer mer fokus läggas på att träna ihop ett mix-lag.

– Alla är ödmjuka inför uppgiften och vill ta sig så långt som möjligt. Förbundskaptener och ledare är med hela tiden och jobbar tillsammans med hela truppen. Vi bygger på det vi har haft de senaste åren, en trygg och stabil grund där vi vet vad vi har. Ett VM som detta med den ovissheten som varit är det viktigt att gruppen fungerar tillsammans och att dragarna har förtroende för ledarna i sitt uppdrag.

-Det känns positivt och vi har skapat en gemenskap redan från start. Landslagstruppen har nog aldrig varit så liten men har mer energi än någonsin! meddelar en upprymd sportchef.